Creativii romani, cu riscul de ai supara, au o mare problema. Nu includ in campaniile de comunicare acest segment de media creativa. Atunci cand s-a simtit nevoia si cand industriile din toata lumea au inceput sa exploateze neconventionalul, ai nostri au inteles acest tip de comunicare ca pe o moda. Leo Burnett si alte cateva agentii au cochetat cu acest tip de comunicare, ba chiar au primit nominalizari pe la festivaluri, laude si premii. Ceva incepuse sa se miste. Insa, cum la noi o minune nu tine mai mult de trei zile, aceste incercari nu s-au mai repetat. Ele nu au devenit, asa cum ar fi fost normal, o componenta a unei campanii de 360 de grade. Scuzele sunt intotdeauna pe primul loc, idei sunt multe dar primaria se opune, e nevoie de mult prea multe aprobari pentru o idee altfel. Exemplele din afara ne dovedesc insa contrariul. Daca vreti, acest tip de comunicare reprezinta lucrarea de doctorat pentru orice creativ care se respecta. Acolo exprimarea capata mai multa libertate si tinde mereu sa surprinda prin originalitate. Intotdeauna efectul este garantat. Ne-o dovedesc inca o data exemplele din afara. Pentru a ma face mai bine inteles am sa va prezint cateva lucrari deosebite.
Primul exemplu ne arata intr-un mod inedit cum poate o banala zebra de pietoni sa se transforme intr-un mesaj puternic. Reduceri la un magazin de haine.
Ford Ranger este un alt exemplu de “asa da.” Lipirea unor autocolante pe sosea ce creaza impresia unor gropi au scopul de a arata ce “simte” Ford Ranger cand trece prin gropi adevarate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu